Oglas

Kako bi bila sigurna

Ovo su najprikladniji načini za podgrijavanje riže

author
N1 Info
20. svi. 2025. 22:27
Riža
Pixabay/Ilustracija

Riža je izvrstan prilog mnogim jelima, no ako je planirate ponovno konzumirati nakon kuhanja, važno je podgrijati je na pravilan način kako bi bila sigurna za jelo.

Oglas

Kulinarski stručnjaci iz Delisha podijelili su savjete kako procijeniti je li vaša riža sigurna za konzumaciju i ima li okus kao da je upravo skuhana. Ove metode podgrijavanja mogu se koristiti za različite količine preostale riže.

Ako podgrijavate jednu porciju riže, najbolji način je korištenje mikrovalne pećnice.

"Stavite rižu u posudu prikladnu za mikrovalnu, dodajte žlicu vode, dobro poklopite i zagrijavajte u mikrovalnoj 45 sekundi. Izvadite, promiješajte i ponovno stavite u mikrovalnu na 45 sekundi. Ponavljajte postupak dok riža ne postane pahuljasta i topla", objasnili su stručnjaci.

Kad se radi o podgrijavanju više porcija riže, stručnjaci preporučuju korištenje pećnice.

"Stavite rižu u posudu za pečenje, dodajte nekoliko žlica vode, čvrsto prekrijte aluminijskom folijom i pecite na 150 stupnjeva oko 15 do 20 minuta", tvrde.

Engleska Agencija za standarde hrane pojašnjava da se riža može jesti i hladna, ako je brzo ohlađena. Kako biste bili sigurni da je dovoljno ohlađena, preporučuje se spremiti je u hladnjak i pojesti unutar 24 sata. Agencija upozorava da je moguće dobiti trovanje hranom zbog podgrijane riže – ne zbog samog podgrijavanja, već zbog načina na koji je riža pohranjena prije ponovnog podgrijavanja.

Sirova riža može sadržavati spore bakterije Bacillus cereus. Ta bakterija može izazvati trovanje hranom, a njezine spore mogu preživjeti proces kuhanja.

Što je dulje kuhana riža ostavljena na sobnoj temperaturi, to je veća vjerojatnost da će se razviti bakterije ili toksini koji je čine nesigurnom za konzumaciju. Također, rižu ne biste trebali podgrijavati više od jednom, piše Express, a prenosi Klix.ba.

Teme

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama